Hållidej

220619

Den Helder – IJmuiden 30,4 M

Efter en ryckig natt i både åska och regn, (hade lite förkorta tampar till Nostra som Mats fick lägga om mitt i natten), släppte vi tamparna vid 12-tiden – utan någon smutstvätt ombord😅

Vi lämnar Den Helder genom det smala hamninloppet

Vi seglade i ganska växlande väder och hade till en början en del sol, men kallt i de nordliga vindarna. Vi hade en ca 5-6 m/s idag på ett ganska lugnt hav. Då går det att slappna av lite, njuta en stund på däck i solen och då kan köket erbjuda en mera kärleksfull lunch.

Kyckling-sandwich med melon till efterrätt.

När det börjar att närmar sig hamn kommer de obligatoriska regndropparna och vi byter om till regnställ. Det blev inte så mycket av det, men varmare och det var välbehövligt. Vi kommer in till en ganska tom hamn och får en bra plats men i en övrigt tråkig hamn. Det är långt till hamnservicen och vi kommer inte ens dit. Vi betalar via en app och sedan blir det mat och godnatt.


220620

IJmuiden – Scheveningen 26,3 M

Efter en behaglig natts sömn blev det frukost med sol i sittbrunnen. Vi konstaterar att det blåser mera ca 9-10 m/s, nordligt. Det är bra och vi har vinden med oss till nästa hamn.

När vi väl drar i takt med ström och tidvatten vid 10-tiden har vinden lagt sig något. Vi sätter fulla segel i hamninloppet och vill ha allt klart eftersom det är hög sjö som möter oss väl utanför. Det är bråkigt ett tag tills vi kommer ut en bit och kommer på vår kurs – då rullar det på, bokstavligen!

Fenderfix på däck

Idag var det ingen som ville pyssla i köket utan vi monterar lunchen i sittbrunnen. Nu behöver vi hålla i oss i rullandet, och det är bra fart. Vi ser att några båtar bakom oss på samma kurs, och som bara seglar för försegel, rullar mycket och tappar avstånd till oss. Bra beslut med fulla segel i vind från NW 8-6 m/s.

Grab and eat lunch. Hamburgare med potatissallad i tacobröd. Det var gott!

Det är riktigt kallt i de nordliga vindarna och efter många timmar till havs var vi ganska frusna. Det trots att vår termometer visade en bit över 30 grader under sprayhooden!?

Man ska inte sitta på givaren, visar det sig.

Ca 17 grader har vi haft till havs.

Väl framme behöver man kontakta hamnen och tala om att man är på väg in i hamn. Det kan man förstå eftersom vi behöver snirkla oss fram och in genom en smal kanal. Svårt att möta någon där. Nostra är före oss och har redan fått våra platser anvisade av hamnkaptenen. Det var gott om plats och vi får en långsides plats vid bryggan. Alldeles bakom Nostra och det blev en ultrakort väg till varandra för att sittbrunns-hänga tillsammans🥰

Gästhamnen ligger runt hörnet.

Några timmar senare. Hamnen är välfylld.

Finn Cordula🧐

Äntligen! I Cuxhafen (för drygt en vecka sedan) gick vår relativt nya landströmsladdare sönder och vår svenska kontakt Erik på Thermoprodukter i Kalmar har skickat en ny till oss. Vi fick ett väldigt bra bemötande från första början och ett lugnande besked att detta fixar sig på garantin. Erik postade en ny i Sverige till Scheveningen. Vi fick en spårlänk och vet redan att paketet legat på hamnkontoret och väntat på oss ett tag. Vi har lugnt seglat på och känt oss trygga i att vi får detta löst nu.

Paket till hamnkontoret.

Landsströms-laddare monteras.

Underlättar att vara liten och smal här🙄

Vilken bra service från Thermoprodukter – tack!

Hamnen är stor och har bra faciliteter och när vi gick i hamnen hittar vi en den andra Sail Away-båten inom loppet av ett dygn. Förutom smala hamninlopp ser jag ett nytt mönster här också.

Sail Away – igen!

Lite St. Monica, Pier, CA, USA känsla över vyn in till hamn idag.

Här stannar vi en dag!