Dryga 30 distans till söderut

220618

Vlieland – Den Helder 34,7 M

Hyfsat tajmat med tidvattnet släppte vi tamparna från den fina lilla ön Vlieland med kurs söderut. Som akterförtöjda var det i princip bara att släppa tamparna och köra.

Vi är loss!

Smal kanal ut från hamnen som kan bli mycket strömt att gå igenom.

Väl ute från hamnen genom det smala hamninloppet får vi sällskap av en Tumlare – de mötena är dessvärre alltid mycket svår-dokumenterade men med lite fyndiga digitala hjälpmedel är bilden ändå värd att visa, tycker jag.🐳

Hastigt möte med en liten frustande val.

Stora skutor som lämnar Vlieland samtidigt med oss.

De flesta följer tidvattnet och det är många båtar som går ut samtidigt, bl.a flera skutor. Många hissar segel strax utanför hamnen eftersom det blir en gynnsam vinkel för det.

Vi förbereder för att hissa segel.

Hissat och på vår kurs mot Den Helder.

Det blåser inte så mycket och vi har bidevind, halvvind, läns och slör idag och tills sist motorn den sista timmen. Det är behagligt i sittbrunnen och vi kan slappna av och lyssna på musik mellan alla VHF anrop. Det är mycket information och snackande men förklarligt med tanke på all båttrafik.

Möte till havs.

Under gång har vi väldigt god hjälp av Palle (vår autopilot).

Han styr både väldigt bra och gärna, så kan vi spana på plotters.

När vi ska gå in i hamn står det i hamnböckerna att man ska ropa till hamnkaptenen på VHF kanal 31. Problemet är bara att den frekvensen finns inte, varken på vår eller Nostras VHF. Jag ringer istället hamnkontoret och lämnar besked att vi är två svenska båtar på väg in. Han vill ha längd och vikt på båtarna – jag går bet på Nostras vikt. Han lovar att möta upp oss i hamnen. När vi kommit in genom det smala inloppet till hamnen (jag börjar se ett mönster nu) så anvisar han plats för oss. Nostra först mot kaj, och så Cordula som mindre båt utanpå.

Nostra seglas med genacker.

Vi har härligt sittbrunnshäng tillsammans med Anders och Carina och diskuterar bl.a dagens seglats och Nostras fina genacker-segling. Vi var inte riktigt mogna för det idag och får nog kolla på youtube några gånger till😉 innan vi hissar vårt nya segel. Tidvattenberäkningen har också gått enligt plan och vi har nu fått kunskap och information om hur vi planerar nästa rutt.

När vi betalar hamnavgiften får vi besked om att det är gratis att tvätta här. Vi har på 2 1/2 vecka samlat ihop en IKEA-kasse, så bara fint att kunna passa på. Att tvätta är inte självklart i alla hamnar och särskilt inte att det ingår i hamnavgiften. I Vlieland kostade en maskin €17!

Vi fick vänta en liten stund på att en upptagen maskin skulle bli ledig. Väldigt lägligt låg tvättstugan vägg i vägg med marinans restaurang. Den kostnaden kompenserade nog för gratis tvätt, tror jag😅

På restaurang i väntan på att en maskin ska bli ledig – hela IKEA kassen med tvätt var med också😇

Nej, nu är klockan snart midnatt och jag måste till tvättstugan…Det är bara steg, och lite utebliven sömn. Skönt ändå att tidvattnet är lagom för en sovmorgon imorgon.