Mat lagat med kärlek ombord på S/Y Cordula
Pasta med musslor och rostad tomat
Pasta med musslor – allt serverat i en gryta – perfekt båtmat! Såväl musslor som tomater är behändigt nog i konservformat som ger möjlighet att laga festligt även om man är till sjöss, långt från affären.
Risotto med sparris och brynt smör – underbart gott! Men att laga denna risotto ombord innebar att hela båtköket blev inventerat och diskat. Men det finns en genväg – tryckkokaren! Plus fem minuters tryck-kok, lite kärleksfull omrörning efter trycket är av och vips är det klart.
Salcicciapasta med vitlök och tomat. Bra alternativ till köttfärsås, eftersom korvarna håller länge i kylskåpet och är bara att tömma ur skinnet.
Sjömanspyttipanna med gröna prickar eller vad båtköket kan erbjuda en sen kväll.
Gnocchi är perfekt att ha i kylen – passar till mycket.
Potatis, gräddfil och sill. Tre hållbara produkter och underbart, lättlagat och gott.
Spaghetti med köttbullar i tomatsås. Fanns råa, färdigrullade att köpa i Frankrike. Stekte köttbullarna och hade i fräst lök, vitlök tillsammans med en örtkryddad tomatsås.
Skeppartorsk.
Färsk torsk och färska skivade tomater i botten tillsammans med grädde och dill. Allt i en liten panna, sjud försiktigt upp och låt fisken koka klart. En delikatessmiddag!
Lunchmacka under gång, s.k. ”bautamacka”. Sallad, salami, brie och krasse i en nybakad äkta fransk baguette.
En klassisk Parisare. Stekt/rostat bröd, en burgare med ett stekt ägg på toppen.
En perfekt lättlagad rätt, även om vi var i Holland.
Sous-vide middag. Köttet bara att grilla på och kantarellstuvningen var förberedd hemma. ”Smashed potatoes ”från båtköket.
CousCous med tomat och goda färsbiffar med fetaost. CousCous är snabblagat och kan ”piffas” med en massa goda kryddor och röror.
Kokt ris med stekt svamp, morötter och ägg, kryddat med lite asiatisk smaksättning och sedan koriander på toppen.
Kantarellpasta
Vi plockar gärna svamp och brukar alltid hitta några på våra skogspromenader, runt Bohuskusten. Det räcker med några få kantareller för att få till den allra godaste middagen. Vi brukar alltid ha lite tortellini i båtkylen – snabblagat och bara att tillsätta goda tillbehör.
Hoppilandfika a’la Cordula. Ost och kex med goda tillbehör.
Klämmor. Behändigt att äta ihoprullade under segling. Kokt potatis, majonäs, rostad lök och köttbullar.
En blek pasta men som består av lite ”nöd-ingredienser”. Burkskinka, konserverade mandariner, pasta (kokt) med ostbitar och en dressing med creme fraiche och vitlök.
Godare än det ser ut – och behändigt att äta under gång i en skål också.
Favoritlunch under gång – varma mackor med skinka, ost, tomat och senap gjorda i ”mackjärnet”.
Smöret ska man bre på utsidan för att det ska bli frasigt och gott.
Björnbärsmuffis, med egenplockade Björnbär längs vägen till affären i Fiskebäckskil.
2 ägg, 2 dl strösocker – vispas ihop. 1 1/2 tsk bakpulver, 3 dl vetemjöl, blandas. Tillsätt 50 g smält smör och 1 1/2 dl mjölk. Blanda ihop allt till en slät smet. Lägg i ”aluformar” (tål gasugnen) och lägg i smeten. Peta i Björnbären i formarna. Ca 200° i 15-20 min.
En hemlagad risotto på bara 5 minuter. Jo, det är möjligt i tryck-kokaren och så slipper man att både röra och värma buljong vid sidan om. Körde i ca 5-6 minuter och efter några omsorgsfulla varv med sleven, så den satte sig.
Stek sparrisen i bitar vid sidan om och ta rikligt med smör för att slå över. Hackade hasselnötter ger lite crunch.
Gäster ombord och i en liten naturhamn i Bohuslän.
Varsamt kokt hälleflundra med smält smör, riven pepparrot och nypotatis.
Räkmacka med helt nykokta räkor från Atlantic.
Godare än godast!
Några nödsallader
Tema: Sittbrunnsmat när det ”brallar på”
Svensk midsommar på tallriken, långt från Sverige. En sillmiddag stillar vilken hemlängtan som helst. Det har vi allt för sällan men det är ju en god och snabblagad båtmiddag annars också.
Kycklingrester på skivad potatis. Majonäs är ett bra lim på mackan, när det lutar.
Svamppizza under gång – perfekt färdigmat.
Middag när det fanns en fiskmarknad i hamnen. Vattnet ska vara rejält saltat.
Pasta Carbonara – en perfekt restmiddag.
Snabblagad Tortellini, i med purjolök, tomater.
”Allt i ett gryta” med fläskfilé, paprika, lök smaksatt med fransk senap i en gräddsås.