Till Gotland – lång väg

Tisdag 25/6

St. Ålö – Visby 56 M för motor helaaa vägen

Lämnade den lilla mysiga naturhamnen vid halv 9. Kav lugnt och en magisk morgon. Den lilla viken var fylld av svanar varav en som blev lite brutalt väckt av Cordula på vägen ut. 

Hade kurs mot Byxelkrok men ångrade oss efter en halvtimma och satte kurs mot Visby istället. Kvittade vilken väg vi skulle ta idag. Ingen vind = motorgång. På torsdag ser det ut att bli bra vind och riktning för att segla från Visby till Byxelkrok. Vi håller tummarna för att den prognosen håller. 

Lång dag till havs, lite gungigt och gammal dyning under fm. Fixade lunchmackorna i sittbrunnen. Det säkra före det osäkra, även om sjösjukan hållit sig borta, så långt. 

Möte långt ute till havs. Man hälsar alltid på varandra..

En bit ut till havs blev det sedan helt spegelblankt och därefter nästan hela vägen in i hamn. Kom lite vind i bra riktning mot slutet (efter 8 timmar) men då ville vi komma i hamn. Hade tagit någon extra timme till annars. 10 timmar på havet idag. Motsvarar en långflygning…

Gotland börjar synas.

Idag är vi inte vindpinade utan solbrända (kanske lite för mycket). Rena Keno-reklamen, (jag vet), och man ska verkligen inte klaga. Kan vara så att vi blev lite slöa i sittbrunnen med 29 grader i skuggan och att vi snålade lite med solkrämen.  Palle (smeknamnet på vår autopilot) styrde så tryggt och säkert och vi kunde slappna av en kvart i taget med att hålla utkik.

Vi har bara mött två segelbåtar på vägen, några sillgrisslor och en säl. Samtliga dök ner så snart vi försökte titta genom kikaren. Så typiskt!

På väg in i hamn blev vi mötta av hamnvärdar i en gummibåt som gav oss en plats. Vi är inte störst i hamnen! Där ligger en 127 fots segelbåt inne. Gigantisk! Fendrarnas storlek motsvarar nog 2 personers volym. Inget för en tvåmanna-besättning att hantera. 

Gigantisk båt. Enorma fendrar.

Vi gick sedan och åt på en mysig mexikanskt tapasställe. Rimliga priser överallt på restaurangerna och fastän säsongen inte dragit igång är det fullt med folk överallt. Det är verkligen fint i Visby.