Hinna långt före hårda vindar

Kalmar – Karlskrona 61 M

Vi åt gemensam frukost med mamma, Reine, Anna och Olof på Clarion Packhuset. Fick turligt nog en bra plats på deras altan. En en god och rejäl frukost med allt man behöver i gott sällskap. Verkligen kul att träffa alla. Sångaren Uno Svenningsson var också där och pratade gärna med Olof och Anna över våffelgräddandet. Kul!

Frukost på Brygghuset med Cordula tryggt nedanför.

Därefter släppte vi loss, åkte inom macken och tankade 90 l diesel.

Kalmar slott från havssidan. Vackert!

Redan mycket vind och nästan rakt emot. Efter ett tag kunde vi dock hissa segel och seglade i 25 distans innan vinden vände rakt emot igen. 

Väderprognosen för kommande vecka såg dyster ut med mycket hårda vindar under hela veckan. Vi bestämde oss för att stånga oss igenom den bråkiga sjön och runda Utlängan istället för att gå in i Kristianopel. Vi ville komma så långt hemåt som möjligt och vad vi orkade med.

Hade ingen lunch förberedd men vi hade rostbiff och potatissallad för att lägga i tunnbröd. Svårt att fixa mat när det gungar mycket, men det funkade att få ihop lunch i sittbrunnen.

Vi blev rejält översköljda flera gången. Sittbrunnen klarar sig förvånansvärt torrskodd ändå. Vi också med andra ord. Skönt. 

Vi funderade ett tag allvarligt på att gå inomskärs för att slippa vågorna. Vi ska ju bara under en bro då. Brohöjden mellan Långanäs och Västernäs är 18.1 m. Vi vet inte riktigt exakt hur lång masten är. Vi googlar på Najads hemsida och specifikationen; 16,75 + vindex och antenn. Vi funderar allvarligt på att det kan nog kanske funka, men sedan väger ”kan kanske” över. Dumt att chansa med vår nya båt och vi vill inte fastna i bron a’la Sällskapsresan. Vi tar vågorna!

Vi plöjde oss fram genom vågorna och var översköljda flera gånger.
Kvällssegling mot Karlskrona.
Möte i kvällssolen.
Lilla ön Godnatt med sitt hus och med en spännande historia.

Vi gick i hamn vid 22. På bryggan för platsen vi tänkt lägga till på, stod en person som såg oss komma och som stod kvar när vi gick in på platsen. Trodde han tänkte hjälpa till med tampar som de allra flesta gör när de ser en stor båt komma in. Icke, sa Nicke! Han stod i princip demonstrativt med armarna i kors och nästan i vägen när jag hoppade ner på den låga bryggan. Han tillhörde grannbåten som visade sig vara tyskar och de skrattade åt hela situationen. Att hjälpa till tyckte han inte att han behövde, sa han till sina kompisar. (Så mycket tyska förstår jag.) Så oförskämt.

Karma! Lite senare läste jag att svenska fotbollstjejerna slagit ut Tyskland ur VM. Tyskarna kan gärna stanna i Tyskland nu, känner jag. De ligger på minus som turister i Sverige.

Gjorde laxknyten i ugn och våra lunchmackor (lax, ägg, majonäs, potatis och köttbullar, potatis, torkad lök i tunnbröd) inför en lång dag över till Simrishamn. 

Vi slocknade sedan direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *