Ett blåshål

Onsdag 3:e – 4:e juli

Simrishamn – Abbekås 36 M

Vi passar på att dra oss söderut och utnyttjar det lilla tidshålet för mindre blåsande. Klockan ringde vid 5. Snabb frukost, kaffekokning och utcheckning. Vi släppte tamparna vid kl 6.05. Det var hyfsat lugnt och fint när vi gav oss av. Vi är i Skåne och på hemmaplan, känns det som, men att ta sig sträckor till havs tar lång tid. Vi siktade på att ev. ta oss till Falsterbokanalen.

Längs sträckan passerar vi Brantevik och Sandhammarens fyr. Vackert i morgonljuset. När vi rundade hörnet möttes vi både av vind och stora vågor. Bara att bita ihop och stampa sig fram. Vi tappar mycket av farten när vågorna motar Cordula och vi gör mellan 2,5-5 knop för motor. Vinden rakt emot och ingen tid att kryssa när hårdare vindar är på gång.

Vi fattar beslut om att inte gå hela vägen till Falsterbokanalen. Ystad känns som den givna hamnen.

Efter ett tag så vänjer man sig och emellanåt blåser det lite mindre. Vi närmar oss Ystad och tänker om, igen. Vi tar 10 distans till och går ner till Abbekås.

Nästan framme vid inseglingsrännan till Ystad ser vi den snabbgående och ökända Bornholmsfärjan långt, lång borta. Den ska man undvika att gå för nära eftersom den gör ett enormt svall, står det i alla hamnguidar. Jag tänker att vi kanske hinner passera över, men med våra 5 knop i motvind mot nästan 40 knop som färjan gör, hinner vi inte. Bara att hålla i hatten och hålla i sig.

Den fruktade Bornholmsfärjan p.g.a sitt svall.

Det gick bra och det var inte så jobbiga vågor. Tror vi vant oss längs resan nu.

Vi närmar oss Abbekås och går in in med hjälp av en enslinje. Det ligger ett grund nära den gröna pricken som man ska undvika. Väl i hamn få vi en bra plats längs kajen med fören mot vinden. Det tog oss 7 timmar att komma hit.

”Det är ändå kul att förtöja.” Mats

Det blir kokt nypotatis med varmrökt lax och dillsmetana. Lyxigt att ha ugn och kunna värma laxen. Det var supergott. Minst i klass med den senaste restaurangmaten vi ätit.

Rekarunda med cykel i Abbekås. Det tog inte så lång tid. Vi hann se väldigt fina hus varav de flesta med gigantiska gräsmattor. Fint klippta buskar i varje trädgård. Här kan man inte bara köra det vildvuxna stuket. Vi cyklade till lanthandeln, som mycket riktigt var nedlagd enligt Google (som vet allt:-).

Betalning av hamnavgift enligt dansk modell här också – i automat.

Fin kväll i Abbekås.

Torsdag 4 juli

Tryggt i hamn i blåst och regn. Sittbrunns-kurande hela dagen. Seglarskolan gjorde tappra försök med att segla i hamnen men det fick avbrytas när de seglade in i vår båt. Inga skador på någon, tack och lov. De supersmå eleverna verkar inte ha koll på något och de skriker varje gång vinden tar tag i de små jollarna och ger skjuts. Lite bättre förhandskunskaper hade kanske inte skadat.

Sittbrunnshäng under kapellet i regn.

På menyn; fylld pasta och stekt halloumi.

Imorgon mot nästa hamn; Falsterbokanalen och med lite skönt sittbrunnshäng ihop med Mårten och Helena, förhoppningsvis med solen som sällskap också. Utan vind. Man kan alltid hoppas.