Nästa långa etapp

Karlskrona- Simrishamn 58 M

Klockan ringde kvart i sex. Upp direkt. Strålande sol. Det kommer bli en varm dag, på flera håll upp mot 35 grader. Nya värmerekord att vänta.

Kokade kaffe och sedan släppte vi loss. Många båtar på väg ut ur hamnen och alla vill väl hinna undan de hårda vindarna som nu väntas, precis som vi.

Lilla ön Godnatt dagtid.

Vi gick inomskärs, mot Hasslöbron som jag fick ringa och be dem öppna. När, frågade de? Nu, sa jag. Och vips så fälldes bommarna för bilar och bron började öppnas. Lite revansch i förtroendet kring broöppningar som jag tyckt funkat sådär hittills. Härligt!

Revansch på broöppning i tid och på studs. Hasslöbron.

Mycket sol i sittbrunnen och i de hyfsat svaga vindarna med lugn gång, kunde vi sola och slappa. Det började sedan stadigt blåsa upp med stökigare gång och översköljningar. 

Genom våg efter våg, rakt emot.

Vinden rakt emot, som vanligt. Inga segel, bara motor. Vi behöver komma så långt som möjligt innan det börjar att bralla i. 

Vi hade först planer på Åhus men efter ett par timmars gång bestämde vi att gå längre och till Simrishamn istället. Vi kunde kolla väderprognoser så länge vi hade täckning men bitvis är vi helt utanför täckningsområdet. För vår VHF har vi inget användarcertifikat för ännu och vet inte hur man kommunicerar genom den. Står på listan att lära sig.

Det blåste allt mer och mer och det var skönt att närma sig hamn. På AIS hade vi följt många båtar in och flera samtidigt med oss. Det är då man börjar oroa sig för att få plats istället. Nåja, i värsta fall hade det blivit fiskehamnen.

Vi gick in i hamn och rekade och på vissa ställen var det för grunt för oss att ligga. Det var tydligt utmärkt. Vi hittade den sista platsen längst in med 2 meters djup. Precis på gränsen för oss som sticker 1,90, men det måste testas. Det blåste hårt, typiskt nog och som det oftast gör vid tilläggning. Till skillnad från gårdagen kom fyra män och mötte upp oss vid bryggan och hjälpte oss med tilläggningen i den hårda vinden. Vilken revansch. Tror faktiskt att det var någon tysk också. Ett poäng på plussidan där.

Efter ett antal tampar, fendrar och spring var vi tryggt på plats.

En talande text!

Mats ”checkade in” i hamnen enligt ett system som visar sig vara danskt. Man behöver både checka in och ut varje dag + dra ett laddat kort i elstolparna. Elen tog slut redan första natten. Kylen orkar inte kyla utan ström och vi misstänker att batterierna också är slut. Vi håller på att lära känna båten, sakta men säkert.

Vi gick på restaurang, Gården, och käkade deras goda stenugnsbakade pizza. Ett populärt ställe och vi fick vänta ett tag för att få ett bord i den fina trädgården. Pizza-strulet håller dessvärre i sig och inte förrän jag ätit en ”slice” insåg jag att det inte var den pizzan jag beställt. Jag fick en ny och den jag ville ha. Jättegoda pizzor!

God pizza på mysiga och populära Gården. En fantastisk skön och varm kväll.

Vindarna ser ut att hålla i sig och vi blir inblåsta här ett par dagar.