Vind i seglen

Cuxhafen – Helgoland 32,6 M

Vid kaptensmötet igår, med vår lilla svensk-trupp, bestämdes avgång kl. 10 för bästa medström och vind längs etappen. Vi låg i startgroparna tidigt och redan 7.30 gick vi in för att tanka och sedan tillbaka till vår plats igen. Vi ville inte riskera att hamna i kö vid pumpen. Vi fyllde även våra vattentankar till max.

Efter en mysig frukost i en varm och solig sittbrunn laddade vi för avgång. Lite otåligt drog vi en halvtimme tidigare. Vi satte segel direkt i hamn och efter bara lite trixande så var storen ute. Skönt!

Vi hade fin halvinds-segling och sol ett bra tag innan vinden försvann och vred. Vi gick så högt mot vind som det går och Cordula håller bra fart i jämförelse med våra vänseglares betydligt större båtar. Vi ska ju komma sist, som minsta båt, men vi håller ganska jämn takt ändå.

Medströmmen gav oss flera knop extra i fart.

Efter en skön segling la vi till i hamn som fjärde båt ut från bryggan. Därefter promenerade vi runt ön – den är ca 2 km i bredd och det blev en promenad på ca 4 km. Naturen är varierad och det är höga fågelberg längs den en delen av ön och på den motsatta sidan är det mer flackt. På de höga klipporna häckade Havssulor, Tretåig mås och Sillgrisslor. Man kom riktigt nära Havssulorna och de är riktigt vackra fåglar i en väldigt fin miljö.

Vi möttes sedan upp alla på restaurang Seehund som visade sig servera riktigt god mat trots en väldigt enkel miljö. Restaurangen var fullsatt och vi verkade vara de enda turisterna – alltid ett bra betyg. När vi väl skulle betala visade det sig att de tar enbart kontanter. Märkligt, i dessa tider ändå!

Vindar och väder är inte riktigt med oss i dagarna som kommer och vi var alla överens om att vi inte ville bli inblåsta på Helgoland. Det beslutades på kvällen att vi drar dagen därpå så snart vi fått tillräckligt med vatten under kölen för att komma in och tanka med siktet mot Norderney.

Vi tankar och drar vidare ut mot Norderney