Vi går norrut

220807

Lomma – Torekov. 57,0 M

I perspektivet av nya kunskaper känns möjligheterna att välja när och hur långt vi går, väldigt flexibelt numera. Det är vind och väder som får avgöra, och vad vi har lust till.

Vi hade tänkt gå ganska tidigt från Lomma, men på kvällen ändrar sig prognosen och säger regn, både på natten och en bit in på förmiddagen. Vi bestämmer oss för att avgöra saken när klockan ringer vid 6. Tidiga morgonbeslut, är vår grej.

När klockan väl ringer är det inget regn. Vi bestämmer oss för att dra en liten bit, bara så länge vi har vädret med oss. Vi ska bara först in och tanka, det var senast i Cuxhaven vi gjorde det. Nu går vi tillbaka till den miljövänliga soppan, Eco-Par.

Miljöbränsle för dieselmotorer.

Ultrarent och ogiftigt!

När vi går ut från vår plats visar det sig att loggen inte fungerar. Det är säkert ett gäng havstulpaner som bitit sig fast. Vi tankar och röjer sedan ut förpiken för att bokstavligen dra ur proppen i botten och rensa loggen. Då flödar vattnet in i båten, de sekunderna innan man får ersättnings-pluggen på plats.

Det gick fint. Loggen är rensad och vi kör ut från hamnen. Vi håller inte samma fart längre och det sitter säkert en del havstulpaner på propellerbladen också – det går kanske att skrapa bort i en naturhamn med några dyk under båten.

Vi hissar segel direkt. Storen kärvar på vägen ut och det krävs en del trixande innan vi har den fullt ute. Vi rannsakar oss och funderar på vad som kan ha gått snett när vi drog in den senast🤔 Så känsligt!

Fika under gång.

Därefter får vi fin segling i bidevind. Vi kryssar och slår en gång innan vi startar motorn ett par timmar. Därefter vrider sig vinden igen och vi seglar igen.

Fin segling istället för motvind, som prognosen ”lovat”.

Det har varit ett oljeutsläpp längs kusten och vi håller oss uppdaterade om vad som gäller på radion och lyssnar på VHF. När vi närmar oss Helsingborg har Kustbevakningen hävt alla avspärringar och de har konstaterat att det är kusten som drabbats. Så tråkigt! Det verkar inte någon finnas olja kvar ute till havs.

Klara, färdiga, släpp! Alla är redo att släppa ner dragen från turfiskebåten.

Regnskurarna går framför och bakom oss och vi seglar torrt hela vägen in till Torekov. När vi skulle lägga till fick vi lite vind och regn. Som det brukar vara. Det blev den sträckan vi tänkt från början och vi har haft tur med vädret.

Hamnen är ganska full och när vi som bäst funderar på att lägga oss utanpå någon båt, dyker hamnkillen upp och pekar in mot deras fasta platser. ”Det finns en plats bakom sjöräddningsbåten, säger han. Om ni vill lägga till i motvind?” ”Öhh, jaa (jag funderar en kort sekund) såklart det blir bra, svarar jag.” Vi lägger gärna till i motvind, så jag förstod inte riktigt varför det skulle vara ett problem.

Vi vänder om och går in till den andra hamnen, och möts upp av hamnkillen. Han säger att han sparat platsen och säger att där får gärna en Najad ligga. När jag frågar om motvinden, svarar han att de som har vissa typer av båtar inte kan lägga till i motvind!? Vi fick en superbra plats, på egen brygga. Bara att tacka och ta emot.

Cordula på egen brygga i Torekov.

Mats och jag diskuterar den teorin och orsaken varför senare på kvällen. Finns nog inget klart svar på det.

Det blir en avokado med räksallad och lite rosé. Vi betalade hamnavgiften och därefter lagade Mats middag. Jag jobbade på med bloggen och bilderna som halkat efter ett tag.

Efter maten är det strax Godnatt. Vi siktar på att fatta nya morgonbeslut.