Säsongsstart 2023

Limhamn – Falsterbokanalen-Karlskrona

Sjösättning, prepp och första etappen

230428 Fre. Limhamn – Falsterbokanalen. 13,4 NM.

SO-O, 2-4m/s – en relativt stilla tur på Öresund i sol, och kyla. Vår nya Crew-medlems allra första båttur. Ture fann sig väl och höll sig fint i sittbrunnen. En lovande början som nyrekryterad skeppshund.

En ny värld som öppnar sig. Första turen med Öresundsbron i bakgrunden.

Cordula fick lov att ligga några dagar i Falsterbokanalen på en ledig plats (av många). Inte många som sjösatt ännu. Lite fixande och pysslande kvar tills dess hon var redo att dra iväg med. Polish x 3 och vax på överbyggnaden, segel på, fixande med träpluggar m.m. Därefter fräscht vatten och alla hushålls och matvaror, varav en hel del hemlagat inför veckans segling. Till det gummiljolle, utombordaren, mediciner, lakan osv. – mycket släpande blir det!

Ett skepp ska lastas!

230515 Mån. Falsterbokanalen – Gislövsläge – Kåseberga. 42,6 M.

Starten på vår semestersegling med målet Karlskrona, som första etapp. Vi hade Stefan som gäst ombord med oss också. Vi lämnade för att passa broöppningen kl. 10 men fick vänta 15 min eftersom det var en brådskande ambulanstransport som skulle hinna igenom först. Det blev motorgång i brist på vind och en liten ”mellanlandning” in i Gislövs läge för att rasta Ture.

Därefter fortsatte vi till vackra Kåseberga och hade en fin kvällstur upp till Ale Stenar. Vackert, och fint att få uppleva utan några andra nyfikna turister. Prosecco och hemlagad Beuf Bourginon satt väl på plats efter sedan. Det är kallt att vara på havet en hel dag, så här års.

230516 Tis. Kåseberga – Åhus. 43,9 M.

Gav oss av vid kl 9. Genua o motor runt första hörnet, sedan bara Genua och till sist både stor och Genua. Västliga vindar mellan 4 och 10 m/s. Mulet större delen. Fin segling men kallt i vinden. Bara 9 grader i vattnet. Kokt korv till lunch. 

Ture finner sig väl ombord. Vi försöker hålla värmen i den kylslagna seglingen.

Åhus, som satt sin plats på världskartan med renat.

No place like home!

Vi var helt ensamma i gästhamnen men trixade ändå runt Cordula för att undvika fendergnissel under natten. Blev ”köpemat” på kvällen.

Seglingen tar på krafterna

230517 Ons. Åhus – Hanö. 19,4M 

Väldigt blåsigt och kallt. Vi handlade och gick en runda i byn i väntan på att vinden skulle mojna. Vi gav oss slutligen av vid kvart över tre i ganska rejäl vind, V-NV 8-12 m/s som så småningom mojnade till cirka 6 m/s.  Hade slör för inrullad genua som så småningom rullades helt ut. Fin segling men svinkallt i vinden. Vattentemp runt 8 grader och 10 grader i luften. Lade till i inre hamnen på Hanö vid 18.30.

Det blev en väldigt fin promenad på Hanö, som förde tankarna till en savann. Jättefint. Vid middagen, spaghetti och köttfärssås fick jag ett glas rött vin spillt över mina enda par jeans, så jag fick också förmånen att testa tvättstugan i gästhamnen. Funkade perfekt! Det blev både rent och så fick jag lite terapi…😉

230518 Tor. Hanö – Utklippan. 30,7M

Efter frukost och Turetur, vid halv tio gav vi oss av för motor med sikte på Utklippan. Sol och mycket lätta vindar. Riktigt skönt i sol o medvind trots kylan. Det blev hamburgare till lunch i sittbrunnen, mums!

Siesta😴 Gissa vem som är Kapten nu?

Tuffade in i hamnbassängen från västra infarten. Lätt navigering. 2,1-2,2 m djupt i hamnbassängen. Vi var första segelbåt och kunde välja bästa platsen virka 14.30. Bara en motorbåt före.

Här är fåglarnas domäner och lite svårt att promenera runt för alla häckande fåglar och ägg lite varstans på ön. Till det kommer Ture’s förkärlek till att äta gåsskit som snacks, när vi är ute och går. Något som ”hattarna” ombord inte alls gillar . (husse+matte = hattar). Kul att få uppleva att komma till Utklippan – check på det! Det ska ju vara bra väder för att gå in i hamnen.

Vackert och kul att äntligen få komma på besök.

230519 Fre. Utklippan – Karlskrona. 14,7M. Totalt 151,3 M hit från Falsterbokanalen. 

För motor i lugnt väder och sol i sittbrunnen. Allt fint och vackert till dess en motorbåt höll på att krascha in i oss – det var bara några meters marginal. En otäck upplevelse med en ca 40 fots motorbåt som går i hög fart utan AIS och eller svarade på anropen på VHF’en. En danskflaggad skybridge-båt som hette Raven. Tyvärr han jag inte ta bilder av båten eftersom jag blev smått chockad av upplevelsen. Ringde kustbevakningen men inte mycket de kunde göra. Kanske var han på väg till Bornholm på autopilot!

Dagen efter tog vi sedan Öresundståget hem, som planerat för en veckas paus, men som tyvärr blev till en sjukvecka i sängen. Covid-testen visade positivt för oss båda två.

Två streck på test-stickan, och det har inte längre någon positiv följd!