Sailaway – första etappen 2022

Vårt nya motto: Vi ligger i hamn vid dåligt väder!

Fördelen med att ha obegränsad tid och helt lösa planer innebär att man inte behöver vara ute i dåligt väder. Det har vi bestämt oss för att inte vara. Det höll ca 1 timme efter det vi kastat loss från hemmahamnen Lomma. SMHI hade inte heller en aning om att det skulle bli häftiga åskväder, till vårt försvar.

Lomma – Falsterbokanalen 21,26 M

220530

Efter ett oändligt antal timmar med planerande och fixande inför vår långsegling är vi nu ”lite” på väg. Vi har haft besök i sittbrunnen av barn och barnbarn på förmiddagen och på eftermiddagen ansluter Stefan, en god vän till oss, för att följa med på turen till Falsterbokanalen. Det är inte mycket vind men vi hissar segel och seglar fint en kort stund tills vinden lägger sig igen. Kort därefter börjar det regna kraftigt och när vi passerat Öresundsbron får vi åskväder över oss – blixt och knall med bara några sekunders mellanrum. Vilken start!

Mängder av vatten som dräneras från Öresundsbron – en mäktig syn!

Väl i hamn så kommer även Susanne för lite sittbrunnshäng. Det står hämtpizza på menyn och det är inte mycket action i båtköket i dessa stressiga dagar…

Vårt första stopp blir i vår inofficiella hemmahamn och här packar vi in det sista.


220531

Packa, packa, packa. Stuva, stuva, stuva…

Sista lasset till en redan fullpackad båt

Alla lediga utrymmen behöver utnyttjas – får bara hoppas att man kommer ihåg var alla matvaror finns nu.


Falsterbokanalen – Klintholms havn 35,5 M

220601

Klockan ringer kl 6.00. Fullt ös tills bron öppnar kl 10 tills vi går igenom och här känns det att vår tur startar på allvar. Det är helt stilla, ingen vind alls och motorn får jobba hela vägen. Fördelen är väl att vi kan slappa lite i solen, som faktiskt är med oss nästan hela vägen.

I väntan på broöppningen i Falsterbokanalen.

Förmiddagsfika på ett stilla hav.

Vackra och mäktiga Möns klint och som syns från långt håll på havet.

Möns klint, runt hörnet.

Väl i hamn hittar vi ingen bra plats med fören mot vinden och då beslutas det i sista sekund att vi akterförtöjer istället. Första gången med Cordula, definitivt och första gången med bara oss två ombord också. Helt plötsligt var vi bara på plats – den typen av tilläggning hoppas jag fortsätter framöver. Hoppas kan man alltid…


220602

Vi ligger fortfarande kvar – det regnar massor i kombination med vinden mitt i nyllet på vår tänkta kurs. Då får man ligga i hamn – det var ju vårt nya motto.