Nytt land

220625

Breskens – Nieuwpoort 46,1 M

Idag kan bli en jobbig dag till havs, sa Mats på morgonen. Det var utlovat regn med måttliga temperaturer. Det är sällan det inte är kallt till havs, så på med full mundering och seglarstället.

Fullt ställ!

Vi har en ganska kort sträcka framför oss idag, till skillnad mot flera av de senaste etapperna. Vi släpper tamparna och drar vid kvart i tio. Vi är inte tajmade med tidvattnet och strömmen idag. Vi går för motor och har motström nästan hela vägen, mellan 2-2,5 knop. Det blåser nästan inget och vinden växlar mellan 0-6 m/s under dagen.

På vägen ut ur hamnen möter vi en segelbåt med exotiska länders gästflaggor hängande längs vanten (staget). Det finns en logga på båten som illustrerar en stor familj och på däck står flera glada barn. På bryggan ser vi också ett stort gäng som står och hurrar och applåderar. Familjen har varit ute och långseglat och nu äntligen får de träffa familj och vänner igen. Hello again❣️

Regntunga moln hänger över oss.

Det spricker upp i molntäcket och när solen kommer fram blir det varmt istället. Då är det för varmt i seglarställ och det är bara att byta om igen. Så där håller det på under dagen och det slutar med totalt 4 ombyten till havs och när vi gick in hamn var jag tillbaka i seglarstället igen. Något ska man ju göra hela dagarna till havs.

På vår väg passerar vi ännu ett stort hamninlopp och vi blir uppropade på VHF. Denna gången gick kommunikationen fram och vi håller undan för två fartyg.

Ett skepp kommer lastat.

Mats tar ner den holländska gästflaggan och hissar den belgiska – nu är vi snart i vårt fjärde land på dryga tre veckor till havs.

Nytt resmål.

Idag blev det pizza till lunch och äntligen levererade både ugnen och innehållet i den också. Så gott!

Pizza med svamp och ost – perfekt gräddad!

Regnet kom till slut men sammantaget blev det en oväntat bra dag till havs – värme med en hel del sol. Regnet höll i sig ett tag efter det vi kommit i hamn till vår plats. Jag hade ringt i förväg och fått den anvisad av den vänliga, kvinnliga hamnkaptenen som även visar sig vara väldigt flexibel. Sverige finns tydligen inte med som land i deras digitala inchecknings-system och vi blev inskrivna som irländare istället😄 Efter vi betalat hamnavgiften gick vi en sväng och enligt recensionerna skulle det finnas många bra restauranger i hamnen. Det skulle bara visa sig att alla var stängda, på en lördag! Dricker inte irländare öl på puben en lördagskväll – är det inte bara ett måste?

I regnet.

2 svar på ”Nytt land”

 1. Hallå där!
  Vilken resa ni gör och vilka äventyr ni får ta del av. Spännande att läsa om er tid på båten. Följer er strapats löpande och är imponerad av ert mod. Själv hade jag inte vågat göra det ni gör.

  Jätteroligt att ni skriver så mycket. Jag vet av erfarenhet att det är väldigt roligt att flera år senare ta fram och läsa om allt man upplevt. Ett bra sätt att återuppleva det en gång till.

  Sköt om er och hoppas vi ses när ni är tillbaka på torra land.

  1. SkeppoHoj!
   Så himla glad jag blir att få höra att du hänger på vår resa digitalt:-) Det ger härlig skrivkraft och så vet jag att jag når fram fastän det inte alltid är korrekt svenska eller blir lite stavfel emellanåt. Det är mycket som händer nu och minnena flyter redan ihop, så jag försöker uppdatera ofta och då blir det lite sena kvällar ibland. När vi mönstrat av ser jag så fram emot att ses, Anne. Många kramar

Kommentarer är stängda.