Hamnarbetare

Norderney

220611-220613

Vi vaknade till en fin morgon med mycket sol. Dessvärre låg vi fel och hade vinden in från aktern så vi vaknade tidigt av att det kluckade och plaskade mot båten. Efter frukost bestämde vi oss för att byta plats.

Det är ingen särskilt gästvänlig hamn vad gäller bryggorna. Vassa stålkanter sticker ut både vid pålar och längs bommarna. Vi lägger oss först vid en annan Najad, med vinden så vi ”landar” mjukt mot den båten istället.

Skarpa bryggor och stolpar med stålkanter.

Vi spolar sedan av båten från allt salt, sköljer av alla kläder som vi haft under seglingen som också blivit salta genom ett antal översköljningar. Salt är inte så bra att få in i båten. Jag inser då att min jacka inte var särskilt ren heller och då börjar projektet med tvättstugan. Man får passa på om det finns tvättmaskin hamn.

Saltstänkta!

Till hamnkapten för att lösa polletter till tvättmaskinen. Kontoret är stängt, så jag passar på att duscha istället. Välbehövligt det också, minsann. Tillbaka till båten igen och då inser vi att vi inte har en särskilt bra plats och har fått vinden in från aktern igen. Det betyder risk för dålig sömn med kluckandet. Vi bestämmer oss för att byta plats och ansluta till resten av gänget som ligger fint akter-förtöjda lite längre in på bryggan. Där är det inte bara varmare och mindre vind utan även mysigt socialt . Så var det bara det här med vassa kanter när man flyttar. Carina följde med på båten också och på bryggan stod vår svenska välkomstkommitté och hjälpte oss att komma på plats säkert, utan några ovälkomna minnesmärken från hamnen.

Tillsammans igen – den fina trion!

Därefter var det till hamnkaptenen igen för att lösa polletter till tvättmaskinen. När det var gjort visade det sig att hela tvättanläggningen och alla toaletter var stängda under flera timmar p.g.a städning. Så motigt! Jag knackade ivrigt på dörren och motvilligt släppte de in mig. (Jag har förresten missat att skriva innan att man kan förvänta sig minst en tysk utskällning varje dag och jag börjar bli van.) Jag fick igång en maskin – äntligen! Mats pysslade med att byta fästen och fixa med andra tekniska prylar under hela dagen.

Vi tog sedan en cykeltur i den fina lilla byn och längs strandpromenaden – det är väldigt fint här, mycket sand, strand och strandkorgar. Tror att det är som Marstrand eller Sandhamn för svenskarna – ett ställe som varje tysk bör besöka minst en gång i livet.

Det vi nu har insett är att de tar inte kort i princip någonstans, förutom i matbutikerna. Vi har redan varit i bankomaten flera gånger sedan vi kom hit. Hamnavgiften är inte billig och då får man ändå lägga på 50-centare hela tiden för att få lite el. Duscha går bra utan polletter men den ska tryckas igång var 5:e sekund. Norderney kan nog vara ett av Tysklands mest kontantrika område.

Efter middagen var äntligen tvätten klar (ett 7 timmars projekt) och vi avslutade sedan kvällen med kaffe och god rabarberpaj i Nostra.

Båtbakat a’la Nostra och supergott!

Vi har inte suttit och slumrat och slappat i sittbrunnen ännu – kanske kommer det med värmen senare☀️

Vår båtgrannes flaggning – det finns en värld utanför vår bubbla.

Summerat dessa två dagarna: en trevlig hamn, fräscha faciliteter men lite väl dyrt och trixigt med 50-centarna för elen. Minus för de vassa kanterna. Byn är väldigt mysig med fina strand och mysiga barer men man behöver mycket ”cash”.

Imorgon drar vi vidare!

Kväll i hamnen