Franska köket

220629

Boulogne sur Mer

Vi sover gott ombord. Min teori är att man vaggas lite till söms och det är väldigt rogivande. Eller så är det bara en ursäkt för att inte orka stiga upp. Vi kommer i alla fall upp vid 8-tiden. Det är lite kylslaget men så snart solen kikar fram är det skönt.

Boulogne sur Mer – hamnen

Efter frukost plockar vi fram våra cyklar för att kika på omgivningarna och närmare på den pampiga Cathedrale Notre-Dame Boulogne-Sur-Mer. Det ska även finnas en marknad på onsdagar.

Redo för stadstur.

Vi kommer till andra sidan hamnen och hamnar på fiskmarknaden. Vi kan inte motstå att köpa hummer, det är ju ändå onsdag. Tillbaka till båten igen med vår tänkta middag som placeras i diskhon.

Dagens middag är bestämd – det blir fransk husmanskost!

Efter lite om och men, en extra runda kring alla enkelriktade vägar hittar vi fram till marknaden. Massor av fina grönsaker och bröd. Vi köper en baguette och cyklar vidare till katedralen. På vägen köper jag en basker också. Ett infall, har alltid velat ha en.

På hattjakt!

Det finns en krypta under kyrkan som ser spännande ut och vi köper biljetter dit. Någon extra rabatt ni är berättigade till, frågar de i biljettluckan. Nej, säger Mats, jag är bara 64 och det är ett år kvar till pensionärsrabatt. Det går bra ändå, svarar killen och vi sparar någon euro på biljetten. Toppen! Vill nu se muséet också, undrar han och pekar uppåt. Vi tänker såklart gå in i den stora kyrkan så vi svara ja på det. Det kostar lite mer än kryptan, så det blir i slutändan lite dyrare ändå.

Cathedrale Notre-Dame Boulogne-Sur-Mer.

Kryptan är vacker med mycket målningar, både på väggar och tak – det är en begravningsplats. När vi ska upp i kyrkan, med vår andra biljett visar det sig att den är stängd. Biljetterna gäller för en annan typ av muséum med fina samlarobjekt och som ligger en bit uppför vägen. Inte vad vi tänkt från början, men OK ändå. Bra försäljning ändå av killen i biljettluckan.

Sett på vägen till muséet – en Simca!

Vi lunchar vid marknadsplatsen och det blir goda blåmusslor. Vi fick varsin full gryta och jag orkade inte äta upp allt. Gott var det!

Moules Frites.

Efter en sväng inom affären var det dags att åka till båten och koka våra humrar. Vi har en en ny gryta ombord för just det ändamålet och det fungerade bra att få ner två halvkilos-humrar.

På väg in i kok.

Vi äter tillsammans med Anders och Carina, som tar sina humrar med sig över till oss. Det blev en väldigt god ”Hummer Naturell” med aioli och vitlöksbröd till. Alldeles strax efter vårt firande av Midsommarafton, är vi alltså redan inne på skaldjursfester🌝🦞

Anders o Carina🥰

Det går ingen nöd på oss.

Vi beslutar att dra vid 7 imorgon – det är en lång sträcka att gå till nästa hamn. Hoppas bara att det slutar att regna – det har det gjort de senaste timmarna nu.