Nytt land igen

220626

Nieuwpoort – Dunkerque 17,3 M

Inom loppet av ett dygn har vi seglat till två nya länder. Ingen stor prestation eftersom kusten längs Belgien enbart är 36 sjömil, eller drygt 6 mil lång. Det är en kortare distans än vi gjort någon dag hittills. Tills idag.

Idag lämnade vi tidigt för att få medström största delen av vår sträcka idag. Det fick vi. Så mycket trevligare att få med- istället för motström. Den lilla vind vi har, är rätt emot och vi går för motor hela vägen.

Belgiens flagga halas efter ett ultrakort besök i Nieuwpoort.

Vi är snart i Frankrike och då hissas Tricoloren!

I hamn har redan Nostra kommit efter en lång sträcka igår, hela vägen från Scheveningen och nästan 100 sjömil. Trodde vi var svåra att komma ifatt vid detta laget, men där ligger vi lite i lä i långdistans. Vi blir återförenade igen – så mysigt☀️. De senaste dagarna avhandlas, och Carina och Anders har fått värdefulla tips av en annan svenskseglare som är på väg söderut och som gjort denna sträckan förut.

Sida vid sida, kölar de..

Vi är i Frankrike nu. Vi har en midsommar att fira tillsammans – det gör vi ikväll, bestämmer vi. Frågan är vad vi har i våra kylboxar? Jordgubbar saknas och det vore gott med nypotatis. Carina och jag går iväg för att handla med hjälp av Google Maps, som säger att det är en affär öppen och det är 3 km dit. Det är helt ”dött” i centrum när vi kommer dit. Framme vid affären är den stängd. Så mycket för att ha koll på allt, Google. På vägen hade vi passerat en del fina byggnader och statyer som vi pliktskyldigt plåtat och dessutom hade vi gått förbi ett litet bageri som var öppet. Vi gick tillbaka dit och de visade sig ha fina jordgubbs-bakelser. Härligt! Hittills har vi inte sett några potatisar som är ”typ svensk ”nypotatis, så det fick bli de gamla som hunnit växa till sig lite. Men de blev till en väldigt god Jansson a’la Carina och i en mer avskalad version även fina på midsommar-tallriken.

Säg hej till Jean Bart!

Här kan man då tacka Google för att man kan baklängesturista – ta bilder och i efterhand se vilka föremålen är. Just Jean Bart får jag inte riktigt kläm på, kapten och kapare!? En fin staty är det hur som helst.

När vi firar något på båten brukar vi hissa stor flaggning på båten. Det är lite speciellt och jag ville gärna att vi skulle hissa den medan potatisen kokade. Det brukar gå hyfsat enkelt. Men, inte denna gången. Flaggorna virade in sig i stagen och när vi väl fick loss den hade jag som förslag att lägga ner hela projektet. Här kommer Mats envishet in och flaggspelet blev till slut hissat. Potatisen klarade sig fint också, trots att klockan ringde långt innan vi var klara.

Stor flaggning och stora ögon på bryggan – mycket som händer med de två svenska båtarna. Lite ovanligt med svenska flaggor i Dunkerque också.

Vi fick sedan vara tre man för att ta ner flaggspelet eftersom det i vanlig ordning börjat blåsa upp mycket vid det laget.

Det blev midsommarfirande gånger tre i år och nu känns det som att den kvoten åtminstone kompenserar ett svenskt midsommarfirande, eller?

Dunkerque är en viktig historisk och en strategisk plats och det ska utforskas mera.

Dunkerque från havssidan – en betydelsefull plats.