Längs ostkusten V. 22

230529 Mån. Kämpinge – Karlskrona (landsvägen med tåg)

Packade det sista inklusive tre kulfendrar som vi köpt på Biltema med tanke på Göta Kanal. Vi hade ju blivit av med en på vägen. Tog buss till Höllvikens centrum och sedan vidare med buss till Hyllie och Öresundståget direkt till Karlskrona. Allt gick bra och det funkade fint med Ture. Vi var framme vid halv tre-tiden. Hamnen ligger väldigt nära tågstationen och det blev en kort promenad med vår packning.

Lite gul men fin ändå

Cordula hade det fint men var gul av tallpollen. Vi fyllde vattentanken och spolade av hela båten. Därefter gick vi till Lidl och provianterade lite innan kvällsmaten och våra kvällsrutiner med Ture.

230530 Tis. Karlskrona – Kristianopel. 34,8 M. 

Efter vanliga morgonrutinerna och frukost under kapellet trots sol. Det är 13 grader i vattnet i Karlskrona och 11 grader utomskärs. La ut 8.10. Motorgång i lätta NO-vindar. Stora farleden ut. Rundade Utlängan vid 10.30 och satte kurs vidare norrut mot Kalmarsund. Motorgång hela vägen i NO vindar. La till i Kristianopel vid 14.00.

Det blev en lång segling för Ture, som inte vill uträtta sina behov ombord. Det gick bra ändå..

Kristianopel – en liten gullig hamn och fin by

Snackade lite med Holländska grannbåten Skuum. De har seglat hela svenska kusten men tycker att Höga Kusten är finast. Gick en lång runda i den fina, pittoreska byn och uppe uppe på den gamla ringmuren. Därefter sittbrunnshäng i det fina vädret men ingen värme i vinden.

230531 Ons. Kristianopel – Kalmar. 30,4M

Klockan ringde 6.40 efter en skön natt. Ture legat lugnt och fint på dyna vid vår koj. Vanliga morgonbestyren. Sol och sydvästlig vind. Konstaterade att segelbåten som låg längs, längst norrut stod på grund med aktern höjd cirka 15 cm! Många båtar, inkl Skumm hade gett sig iväg redan. Vi lade ut 8.20 tillsammans med två tyska båtar som också satte kurs norrut. Västlig vind 6-12 m/s. Vi satte Genuan och gjorde bra fart med den. Drog om och förbi de tyska båtarna som hade samma segelsättning.  Vinden la sig så storen åkte ut ett tag. Fastnade lite men gick att wincha baklänges ganska lätt. Tog in seglen vi 13-tiden o gick för motor sista biten p.g.a för lite vind. Värmen kom! La till  längs i Gästhamnen precis utanför restaurang Bryggan vid 13.40. Efter rastning av Ture var klockan 4 min i 2.

Det blev att förhandla oss till en ”Dagens” på restaurangen precis intill vår plats, eftersom vi missat den med några minuter (servering fram t.o.m. 14). Pannbiffen var slut så det blev ryggbiff istället med potatis och skogsblandsås och så varsin fatöl till. Det satt riktigt fint! De tyska båtarna vi seglade ifrån kom i hamn 45 resp. 60 min senare medan vi satt på restauranten. Allt lite gött ändå😃

Slappade i sittbrunnen i 25 graders värme! Gick långrunda i stan och shoppade på Outnorth. M köpte ett par Treva!

Räknar med att ligga kvar imorgon eftersom det ska blåsa hårt rätt emot och så tar vi möjligheten att hälsa på min bror.

När man får oväntat och kärt besök🥰

Nu är det 15 grader i vattnet i hamnen!

230601 Tor. Kalmar.

Blåsigt med N till NO vindar. Inget man ger sig av norrut i Kalmarsund med. Soligt och slappedag.

Åtminstone en av oss är bra på att ha en slappedag.

Passade på att handla på Baronen som ligger precis med en armslängds avstånd från båtplatsen. Passade även på att äta lunch idag igen, veckans fisk, fiskgryta jättegott. Funkade fint med Ture på restaurangen.

På kvällen var vi hemma hos Reine och hade en fin kväll tillsammans – det blir allt för sällan.🥰

Vi blev skjutsade tillbaka till Cordula som var lite nerkyld men tack vare den effektiva värmaren, blev det snabbt varmt!

230602 Fre. Kalmar – Borgholm. 18,3M.

Soligt idag också inte så blåsigt på morgonen men utlovat mycket vind från NO som dock skulle lägga sig efter lunch och vi valde att avvakta något och passade på att ”preppa” inför avfärd.

Vi har tränat Ture att gå av och på båten själv och när jag skulle gå ett ärende så smet Ture efter mig när jag var utom synhåll. Han brydde sig inte om att Mats ropade på honom och själv blev jag snopen när plötsligt Ture kom springande och satte sig bredvid mig. Tur att det gick bra, för det är mycket trafik mitt i centrum. Nu ska vi bara träna bort av- och påstigning😬

Vi åt vår tredje dagens, på restaurangen, schnitzel.  Gott! Gav oss av vid 14- tiden i då lyckades Ture smita iland igen och stod på bryggan när vi släppt tamparna. En vänlig dam hjälpte oss att få honom ombord igen.

Motorgång i rak motvind och lite jobbig sjö. Kallt men soligt. Under Ölandsbron och sedan ganska nära Ölandssidan för att minska sjögången. La till längs med fören åt söder (eftersom vinden ska vända till SV ikväll) bakom Dutch Rebel. Snackade lite med dem och det var deras första trip till Skandinavien. De hade gått tidigt för att gå lite längre men hade haft det riktigt jobbigt i den krabba sjön.

Tog en drink i sittbrunnen och gick sedan genom den vackra ljusgröna lövskogen till Borgholms slottsruin. Vackert i den lågtstående solen. Väl tillbaka hade vinden vänt och vi hade lä i sittbrunnen.

230603 Lör. Borgholm – Oskarshamn – Figeholm. 38,2M.

(27,7 M till Oskarshamn). Fin morgon! Gav oss av 9.30. Grunt och vi fastnade lite när vi la ut men det gick fint. Stekande sol, svag sydlig vind. Motorgång och stekande varmt i sittbrunnen. Planen var att gå till Furö för att luncha och rasta Ture men vinden ökade när vi närmade oss och det blåsta 8-10 m/s så vi ändrade planer och gick in till Oskarshamn och Ernemarhamn där vi la till mot vinden och boj vid kl 14. Rastade Ture och åt klämmor till lunch. Drog vidare vid 15.30. Motorgång i smal och slingrande inomskärsled. Kallt i vinden. Gick in i Figeholm och lade oss med boj på den inre kajen bredvid två tyska båtar vid kl 17.10. Tog ett glas vin och slappade i sittbrunnen.

Stilla kväll i en liten hamn

Tog en runda med Ture. Betalade hamnavgift 320kr, allt inkluderat, även tvättmaskin o tumlare om så önskas. Gulligt litet samhälle. Tillbaka i båten slappade och njöt av den stilla kvällen.

230604 Sön. Figeholm – Västervik. 32,5M.

Tog det lite lugnt på morgonen, duschade och handlade på Coop, bra affär! Kastade loss vid 11-tiden. Lite vind på morgonen så det blev motorgång genom slingrig och smal inomskärsled. Väldigt fin skärgård. Kom ut utomskärs, kallt och ökande vind. Rullade ut Genuan vid kl 13, först till 1:a revet för att se bättre sedan helt. Skön känsla att snirkla sig genom den vackra skärgården av röd granit.

Kapten när han trivs som bäst – i skärgård av röd granit.

Tog in Genuan vid kl 16 när vi skulle in mot Västervik. La till vid 17.30 längs på en flytbrygga.

Hamnen verkade ofärdig och övergiven. Ingenstans att betala på. Slappade lite i sittbrunnen och tog sedan promenad in till centrum där vi satte oss på en uteservering i solen och åt middag.

Ture har inte någon av sina bästa dagar idag och prövar oss i mycket. Att äta gåsbajs är bara en del av det…🫣