Stockholm nästa, trodde vi…

Måndag 17/6

Strängnäs – Rastaholmen 52 M

Gick upp tidigt och kom iväg i god tid för att hinna med första broöppningen i Strängnäs vid 8 med Wasahamnen i Stockholm som mål. Vi hade många broöppningar framför oss.

I sol och värme gick vi ett par timmar för motor innan vi kom fram till nästa broöppning vid Stallarholmen. Efter 10 minuters väntan ringde vi Sjöfartsverket för att höra när den öppnade? Efter några omkopplingar fick vi besked om att bron var trasig och kunde inte öppnas!! En sjövarning hade gått ut på sjörapporten men inget fanns att läsa på hemsidan! Bara att vända tillbaka igen, samma väg.

Bara att vända om igen vid Stallarholmen.
Strängnäs. Ofrivillig vy för andra gången på en dag. Vackert ändå.
Skitjobb ombord

När man tillbringa många timmar till sjöss utnyttjas alla båtens funktioner, inklusive toaletten. Förra ägaren hade ställt in det mesta man kan behöva, inkl. toalettpapper av den fina sorten, d.v.s tjockt, mjukt och orivbart. Efter ett par besök var det tvärstopp att spola. Tur att Mats är proffs på att rensa rör (blodkärlen) och jag med vana att assistera honom vi de jobben. Inte helt olikt arbete med handskar och div. verktyg och papper som skulle langas – men ”dirty work”. Det löste sig, hur som helst, och numera kör vi med ful-toapapper.

Efter 6 timmars omväg var vi höjd med Stallarholmen igen. Puh! Vi satte segel – det blåste en hel del, ca 10 till 15m/s. Slör. Gick hur bra som helst. Vi bestämde oss för att gå in i den lilla hamnen Rastaholm. Stockholm får vänta. Det blåste mycket och gick sjö in på yttersta bryggan som vi först blev hänvisade till. Där ville vi inte lägga till och då fick vi dispens för att ligga på en egen brygga med enbart några lösa brädor som knöt ihop den med bryggan in till land. Vi låg hur bra som helst och de enda som var missnöjda var gräsänderna som helt plötsligt fick stort sällskap på ”sin” brygga.

Egen brygga i skydd för hårda vindar.

En välbehövlig och lång varm dusch blev det. Vi fick också bevittna en motorbåt som sjönk efter just ha blivit sjösatt. De som servat motorn hade glömt sätta i bottenpluggen. Stackare!

Vackert i lilla hamnen i Rastaholm!

Snabbmat direkt efter vi kommit i land är i första hand de färskvaror som båtköket erbjuder. Idag avokadohalva med räkröra och ett välförtjänt glas (hyfsat) kallt vitt från lagringsplats i kölsvinet.

Det vi lärt oss idag är att vi gillar inte att stressa till eventuella broöppningar och att vi längtar ut till det fria havet.