Slussas vidare

Kiel – Sporthafen Dürstenbrook

220606

Efter en regning natt vaknar vi upp till ett gråmulet väder och ganska mycket vind. Vi har redan bestämt oss för att ligga kvar och ta det lite lugnt. Efter frukost går vi långpromenad längs den fina strandpromenaden i Kiel – skönt att få sträcka ut benen ordentligt.

Vi har sedan lite allmänt snack på bryggan innan vi vinkar av Pacific Wind som går in i Kielkanalen.

Tre på rad – svenskbåtar.

Det blir sedan tid till lite blogg-pyssel under eftermiddagen och därefter en lång cykeltur för att äta en äkta Wienerschnitzel. Vi tar sikte mot Kielkanalen imorgon.

Kiel – Rendsburg 21 M

220607

Vi väntar på att få slussas.

Vi har bestämt att lägga ut kl. 8.30 och ganska prick har vi släppt loss. Vi går mot slussen och Nostra anropar Kielkanalen på kanal 12 för att be våra båtar om tillträde in. Vi får cirkla i cirka 1 1/5 timme innan vi blir insläppta i slussen. De signalerar med vitt sken när man är välkommen in. Vi har satt fendrar långt ner och de släpar i vattnet. Man lägger till på en låg brygga och jag fick god hjälp av den ”step-fendern” vi nyss köpt och nu satt midskepps. Det blev enkelt att ta ett steg ner och upp ner från sidan.

Här får man bara följa med – upp eller ner.

Väl igenom börjar det ösregna och vi behöver lägga till igen för att betala kanalavgiften vid en betalstation. Förutom att vi inte rustat oss med regnkläder har allt gått fint, så långt. Långkalsonger, seglarställ och gummistövlarna kommer på.

Längs kanalen möter vi flera stora fartyg som tar genvägen i kanalen. Ett fartyg sparar nästan 300 sjömil genom att gå Kielkanalen istället för att runda Jylland. Över kanalen går det broar där fartyg och segelbåtar behöver vara under 40 meter för att kunna komma under. Vi hade klarat att gå igenom kanalen på en dag, den är 10 mil lång, men vi valde att lägga till i Rendsburg, som ligger som en liten vik in ifrån kanalen.

På väg in i hamn började det att regna och blåsa kraftigt, typiskt men definitivt inget ovanligt, vi hittade två platser som gick bra att lägga till på.

Det fortsätter sedan att regna i skurar under hela kvällen och vi fick en skur över oss på vägen till affären som ligger på gångavstånd från hamnen. Alla kläder är blöta nu och får hänga på tork där det finns plats i båten.

Imorgon planerar vi att gå till Cuxhafen och det blir en tidig uppstigning för att nu behöver vi komma i fas med tidvattnet när vi slussas ut ur kanalen. Det känns som ett stort steg att komma in i Nordsjön.