Mot öarna

220811

Grundsund – Vasholmarna 1,6 M

Vaknade till en lugn, fin och solig morgon. Lite dimmoln som drog in lite senare på förmiddagen. Vi passade på att gå upp till Grundsund-handeln och handla. På vägen dit gick vi in i den lilla, fina och vackra träkyrkan.

Grundsunds kyrka! Vacker i grönt trä med fina skepp i taket.

Grundsund-handeln har fått ett rejält uppsving och var betydligt större än sist vi var där. Välsorterad med fina varor – kul! Vi handlade och fyllde vår ”dra-maten-väska” och rullade ner till hamnen igen.

Handlingsrunda och upptäcktsfärd på samma gång.

När varorna var inpackade såg vi på MarineTraffic att Atlantic redan var på väg in. Vi hade beställt 1 kg räkor och vi var redo att dra ut till Vasholmarna direkt efter leveransen.

Räkor på ingång.

Vi hann med att luncha och ställde oss sedan i den kö som redan hunnit bildas till Atlantics räkbod.

Enkelt och gott i sommarvärmen – fetaost- och melonsallad.

Det blev en ultra-kort tur ut till Vasholmarna – 1,6 M! Den nordliga udden på lilla Vasholmarna var ledig (den brukar alltid vara upptagen) och vi bestämde oss direkt för att lägga oss där – perfekt i vinden.

Jag hoppade iland och gjorde fast fören. Därefter fick jag gå runt en bit för att komma till andra sidan av den lilla udden och för att ta emot Hansalinan som Mats kastade tillsammans med tampen. Ett trick vi brukar köra på Virholmarna och det ger ju lite träning att kasta Hansalinan ibland också.

Gummijollen som legat ihop-packad på däck genom hela vår Europatur blir äntligen uppblåst och sjösatt. Cordula har nu fått sin följeslagare, Makula* strax efter sig.

Luftad och klar – Makula

Sedan blev det dags för festmåltid – Räkmacka, på purfärska räkor. Oj, vad vi längtat efter det.

Godare än så här, blir det inte.

Makula = gula fläcken. Ett namn som hon fick efter ett besök på Väderöarna efter närgångna attacker från Tärnkolonin i hamnen.

Lilla Vasholmen – på udden

220812

Med en härligt solig och varm väderprognos ligger vi kvar. Det är en härlig känsla att få vakna upp i en naturhamn. Det blir morgondopp och akterdusch – härligt!

Efter frukost betar vi av lite på vår ”att-fixa-lista” på Cordula.Rensa propellern från havstulpaner och svabba av friborden. Det blev långbad (18°) för Mats, som först dök under båten och skrapade, för att sedan sedan simma utmed båten och skrubba sidorna längs vattenlinjen.

Jag fixade med vindrutorna, putsade och därefter en vaxbehandling för att rutorna framöver ska ”stöta” bort vatten – både regn och vid översköljningar.

Oljan till motorn kollades och det blev en liten skvätt påfyllning. Hittills har vi redan varit ute lika mycket som under två säsonger annars.

Vi körde räkfrossa nummer två till lunch och på kvällen blev det grillning och sedan härligt ”kvällshäng” på berget för att kika på solen som gick ner.

Det har strömmat in båtar under dagen och vi är inte längre ensamma vid vår udde. På varje plats det kan ligga en båt, finns det en båt, plus några till.

Vi har fått sällskap i viken.

Vi kikar sedan ut från akterruffen strax innan 1 på natten för att se på stjärnfall men får istället ett lysande fenomen i siktet. Märkligt, men vi inser att det inte är något som är på väg att störta mot jorden.

Ljusfenomen, sett från akterruffen mitt i natten.

Fortfarande på Lilla Vasholmen

220813

Det blir allt varmare och varmare och det är underbart med den nya rutinen: ett morgondopp direkt från båten. Vattnet är klart och fint och det är inte särskilt mycket bränn-maneter heller.

Vacker, men gärna på distans.

Jag läser på nätet att ljusfenomenet inatt fått stor uppmärksamhet och att många har skickat in bilder till tidningen. Det var med all sannolikhet en raketuppskjutning från Florida, enligt experterna.

Vi är inne på andra dagen utan landströmsladdning och det är våra solpaneler som gör jobbet för att vi ska ha ström ombord nu. Vårt kylskåp, som är fullt, behöver kylas och sedan har vi laddat vår lilla elmotor till jollen plus telefoner och annat som drar ström. Det går bara fint och nu går vi bara för grön el ombord.

Det är egentligen det enda jobbet som vi har under dagen, att flytta solpanelerna efter solen för att få maximal laddning. En bra dag☀️

Svalkande dopp mellan jobbet att rotera solpaneler.

Vi försöker att tänka på att hushålla aningens mer med vattnet nu, men vi ska nog klara någon dag till, fastän vi duschar efter alla salta bad. Det blir många bad och simturer under dagen. Det är 19,4° i vattnet.

Fullt upp, först solnedgång sedan månuppgång att njuta av.

220815

Högtrycket är kvar och solen strålar fortsatt över oss. Det enda som hänt är att vinden, den svaga som finns, har vänt och kommer in från aktern istället. I den lilla viken där vi ligger har det drivit in några brännmaneter och vattnet är inte riktigt lika klart längre.

Vindarna snurrar runt och snart har maneterna försvunnit igen.

Vi laddar på med våra solceller och det fungerar bra. Vi har snart gjort slut på ena tanken vatten men har två tankar kvar. Då har vi ändå duschat efter varje dopp och det är nästan 20° i vattnet. Varmvattnet i duschen är dock slut sedan länge.

Lunch i värmen – insatsen minskar med ökande värme.

Vi firar att det är söndag och inget måndagsjobb som väntar på oss.

Det blir en ”rekarunda” med dingen runt öarna och nu har många båtar lämnat för helgen. Vi har bestämt oss för att stanna kvar.

Stilla hav.

Det blir en dag med många härliga bad igen och det enda vettiga vi gör under dagen är att tvätta av Cordula’s fribord som blivit sotig efter motorgång på den vanliga dieseln. Det slipper vi hädanefter med Eco-Par.

Det blir en grillkväll till med gott kött och smashed potatoes och efter det en skön kväll i sittbrunnen.

Sommarnatt i naturhamn.

220815

Vi har varit på Vasholmarna i fyra nätter – så länge har vi inte stannat på samma ställe under denna sommaren. Kan ha hänt någon enstaka gång historiskt när vi varit inblåsta i dåligt väder, men inte i finväder. Vi har varit på solsemester och gått ner i varv samtidigt som vi laddat energi. Härligt!

Dagar när havet är alldeles kristallklart.

Nu är det väderskifte på gång, enligt alla prognoser. Det är bara frågan om vilken tid som vi har åska och regn över oss idag. Vi behöver gå in i hamn nu.

Vi har vinden in rakt akterifrån och det innebär att den tampen som vi kunde få dit i aktern när vi kom, genom att ta en runda runt viken och kasta Hansalinan med tampen fastkunten i, nu är viktig för oss. När vi släpper aktertampen idag går vi in i berget om vi inte backar ut samtidigt. Tampen måste hämtas på andra sidan viken, vi kan inte bara dra in den till båten.

Vi diskuterar lite olika strategier och kommer fram till att vi släpper aktertampen ner i vattnet när vi backar ut och går sedan in på ett annat ställe på Lilla Vasholmen och sätter av mig så springer jag och hämtar tampen medans Mats cirkulerar runt.

Vi är några entusiaster som stannat länge och bl.a en segelbåt från Fiskebäckskil som vi pratat en del med. De har en miniatyr (av vår hund som lämnade oss för tre år sedan) Mino, en liten vit CokkerPoo. Det har varit så kul att få följa henne i flera dagar nu. Många härliga minnen har väckts till liv från båtlivet med Mino. Han var en riktig skeppshund.

De kommer fram för att hjälpa oss när vi ska gå och de släpper alla tamparna åt oss, inklusive aktertampen. Så enkelt allt löste sig.

Det är både tidigt på morgonen och varmt och alldeles för tidigt att gå in i en stekhet hamn. Vi hittar en ledig boj längs vägen vid Gåsö och förtöjer på den. Vi njuter av sol och massor av härliga bad fram till eftermiddagen. Det är inte en manet i sikte och vi kan simma fritt och vi simmar runt båten flera gånger.

På boj och med vinden på rätt håll.

Vi släpper den enda tampen vi har i bojen vid tretiden och när vi lägger till i Fiskebäckskil är det alldeles svart runt omkring på himlen och vi hör första knallen. Bra tajming med att komma i hamn.

Oväder rullar in.

Resten av kvällen är det mycket åska runt omkring men vi får ingen åska direkt över oss, bara regn. Det är verkligen skönt att vi har blandningen av sol och regn – det blir en skön kväll i ruffen.

I hamnen i Fiskebäckskil.