Kort etapp idag

220712

Den Helder – Vlieland 34,2 M

Vi var redo att lägga loss vid 9. In i hamnen kom en ribb-båt in, full med uniformerade män, tullpolisen. De körde runt i hamnen och kikade men var inte intresserade av oss, denna gången.

Cordula i Den Helder.

Kaptenen i vår norska vänbåt kom upp ur sittbrunnen och sa att de skulle strax gå också. Vi skulle hålla lite kontakt på kanal 72.

Mäktigt med alla fartyg.

Vi gick ut ur hamnen och hade till en början ca 7 m/s rakt emot och 2,5 knops medström. Lite bråkigt med vågorna, men vinden la sig och medströmmen blev motström. Då lugnade sig havet. Vi har gått för motor och försegel idag. Stor skillnad mot gårdagen då vi seglade från början till slut.

Bakom oss, är rätta ordet!

Efter ett tag ser vi en hög mast långt borta och vi ser på vår AIS att det är vår norska vän. Därefter tar det inte särskilt lång stund innan vi är omkörda. Det är bara att vänja sig när man har en 55-fotare som med- eller snarare omseglare😅

När de passerar förbi oss hörs vi på VHF och jag uppdaterar dem om att vi passerar ett militärt område som man ska ropa in sig vid. Vi som har lite mer ”gott om tid” på havet hinner ju lusläsa sjökortet mera än de som susar fram.

Det visar sig sedan att det inte är någon som svarar på anropet.

Vi gör som det står – inget svar!

Det var inte så länge sedan vi var i Vlieland och nu vet vi hur det ser ut. Man ska ha bra fart in i det smala hamninloppet eftersom strömmen kan dra båten snett. Framför oss ligger en tysk båt som kör in väldigt sakta, vi hinner upp bakom honom och väl inne i hamnen så tvekar tysken ännu mer och väjer in till sidan. Då passerar vi om och hamnkaptenen som är ute för att möta upp båtarna ger oss en plats, före dem. Det gäller att inte tveka här – vi fick en riktigt bra plats i den populära hamnen.

Äntligen! Sol och värme.

Det är äntligen lite varmt och solen börjar titta fram. Det blir lite tapas med båtlagad guacamole och sedan slappar vi i sittbrunnen. Det tar inte många minuter innan vi somnar i härlig sol och värme. Sun sleepers, hör Mats någon säga som passerar förbi på bryggan och som tror att vi båda är helt borta. Det vara ju bara en av oss som var det🙄

Tidigt i hamn = grillat!

vs.

Sent i hamn = risk för burkmat.

Det blir sedan grillat på aktern med goda tillbehör. Det är en härlig kväll och vi sitter och njuter i sittbrunnen. Då stannar två tjejer och börjar prata på svenska, med tysk brytning och säger att: ”det är ju niii: Cordula!” Vi har sett er sedan Scheveningen och framförallt hört er på VHF igår. Det var ju ni som var tvungna att väja för militärbåten som kom bakom er. Kul det där med att du skulle fråga kaptenen, sa hon. Vi fick alla ett gott skratt åt det, igen, och jag inser att jag nått ut långt ut med mitt radioprat😬Det får man bjuda på. De flesta är nog ganska lättroade när man sitter på ett grått hav i många timmar😃.