Gamla minnen

Marstrand

220809

Kungsö – Marstrand. 23,0 M

Det blev en morgon med både morgondopp (Mats) och en akterdusch (båda😇)- härligt! Därefter frukost och sedan upp med ankaret vid ca 9.30. Det var rent och fint och hade gjort sitt jobb bra – vi ligger tryggt på vårt Delta.

Motorgång den första biten i Göteborgs södra skärgård med en del uppankrade fartyg. Kändes lite bekant.

Uppankrade fartyg i Göteborgs skärgård.

Efter ett tag hissade vi segel och hade fin segling i slör och längs genom skärgården.

Vind i seglen med sol och värme i sittbrunnen.

Kom in till Marstrand ganska tidigt. Hittade en grönlysande (lampor) plats och betalade via nätet. Vips, så slog lampan om till rött när betalningen gick igenom.

På plats med digital skyltning.

Gick en runda och upp till fästningen. Mats som har gjort en del av sin värnplikt i Marstrand och bott på fästningen, har många minnen härifrån. Häftigt att tänka på att fästningen ändå använts militärt i modern tid.

Carlstens fästning – en historisk plats som haft militär funktion i flera hundra år.

På kvällen träffar vi Per, som seglar en 50-fotare med en stor besättning på 9 personer. I vår sittbrunn, uppdaterar vi varandra på 1 1/2 timme om vad som hänt under de senaste 22 åren😅Livet i zipformat.

Träff med en gammal vän till Mats.

Med boj i sikte

220810

Marstrand – Grundsund 21,8 M

Kommer man iväg sent på morgonen så är en ledig boj mer eller mindre ett ”mission impossible”. Det gjorde vi. 10.45 är för sent för att ge sig av då.

Bergen är lila – klädda i blommande ljung.

Vi hissar segel i Marstrandsfjorden och bestämmer oss för att segla utanför skärgården för att få så mycket vind i seglen som möjligt. Det blåste ca 4-6 m/s. När vi väl kom utanför var det riktigt jobbig sjö och vi rullade mycket. Det blåste upp allt mer och när vi kikade på prognosen så var det mycket vind i antågande på natten och antingen var det boj eller hamn, som gällde.

Genvägen in till hamnen i Grundsund.

Tog in våra segel och gick in vid Käringön. Vi kikade efter lediga bojar längs vägen men allt var upptaget och då bestämde vi oss för att gå till Grundsund. Väl där, fanns inga lediga platser heller men så ropar en dam i en segelbåt att de ska gå inom en halvtimma och att deras plats blir ledig. Vi cirkulerar runt i hamnen och efter en halvtimme kilar vi in oss mellan två båtar.

Vi känner oss som hemma i Grundsund – vi går en runda i byn och hamnar till sist på Pelles lilla bar och tar en öl och njuter i den fina kvälls-solen.

På vägen tillbaka kikar vi in på hamnfaciliteterna och det ser bra ut. En bra dusch, men med betoning på just en (1). Det betyder att det kommer vara kö till duschen på morgonen. Det blev en sen, men skön kvällsdusch för oss båda.