Dan’ före dan’

Torsdag 20/6 (dagen för midsommarafton)

Säcken – Finnhamn 6 M

Här gäller det att planera om man ska kunna fira en traditionell midsommar och kunna njuta av allt det goda som hör till; skumpa, jordgubbar och snaps till sillen. Det utan att behöva bekymra sig om att båten ligger tryggt i de hårda vindarna som väntades i eventuella åskbyar.

Mats gogglade på ”bästa midsommarfirandet i Sth skärgård och upp på första plats kom Finnhamn. 6 distansminuter från Säck och saken var avgjord – dit går vi.

Bikinisegling. Sverige och Stockholms skärgård erbjuder samma seglingsklädsel som i Västindien. På väg från Säck till Finnhamn.

Vi kom in i Finnhamn vid halv 11 på fm. och då fanns det en boj kvar som var ledig. Med fast förtöjning till aktern så att man slipper att lägga ett ankare som man aldrig vet om den får fäste nog. Den bojen tog vi och kilade in oss mellan två stora motorbåtar. Om vi nu hade en illusion om att ha en stor båt försvann den snabbt i detta sällskapet.

Finnhamn är en liten ö med färjeförbindelse från Stockholm, det finns en liten restaurang och lanthandel och inte minst en liten takbar som öppnade på midsommarafton, lägligt nog.

Från själva båthamnen är det en promenad på drygt 1 ½ km till affären som vi tog eftersom vi behövde köpa jordgubbar. De visade sig att varorna inte kommit in med båten ännu men var beräknad inom en timme.

Cordula på en bra och trygg plats vid sista bojen.

Vi bestämde oss för att ta en lunch under tiden. Vi hittade ett bord i skuggan efter det vi faktiskt övervägt att sitta inne, (fortsatt ca 30°ute), och väntade där tålmodigt på att jordgubbarna skulle komma in från fastlandet. Vad gör man inte för att fira en traditionell midsommar!?

Vid halv två-tiden hade jordgubbarna fortsatt inte kommit in till lanthandeln och vi gick tillbaka till båten.

Där var hamnen nu proppfylld av båtar som ankrat upp i viken + en strid ström av båtar på väg in. High five på att ha tagit sista bojen.

Men det är nu man börjar bekymra sig om de andra båtarnas ankare kommer att hålla och hur de båtarna i så fall driver ner mot de andra båtarna. Ja, båtlivet innehåller betydligt mer action än vad man kan tro. Den tanken har man nog inte på en husbilscamping, om handbromsen ligger i eller inte….

Vi hade fortsatt jordgubbs-problemet hängande över oss och nu tornade det upp sig mörka moln. Åska o regn? Hårda vindar? Snabbt som ögat tog vi de små minicyklarna och cyklade tillbaka till Lanthandeln. Det blev en storhandling eller ja, det kostar en massa att handla det minsta lilla, men både jordgubbar och bröd och lite annat blev det. Snabbt tillbaka igen, men då hade molnen skingrat sig och regnet passerat norröver.

Mats svalkar sig i ett 16° graders dopp efter cykelturen.

Eftersom vi åt en rejäl lunch på restaurangen fick det bli en 5 minuters-middag med färsk-fylld pasta med tomat o mozzarella med lite grädde och den sista biten av osten som var kvar. På sjön smakar allt bra och det var riktigt gott.

Därefter blev det läggning. Sjölivet tar på krafterna. Google verkar ha koll på läget; Finnhamn är riktigt mysigt.